download

De curând stăm la fereastră şi priveam peste un lac mic. Vedeam acolo ceva care mă desfăta şi făcea să se nască în mine fel de fel de gânduri. Un pod de lemn înainta până pe la mijlocul lacului. Nişte oameni mânau din urmă – peste acest pod – o turmă de oi. Se auzeau multe strigăte, lătrat de căini, ba unele oi erau chiar lovite cu toiegele, căci nu voiau să mai meargă. Când ajungeau la capătul podului, oile, una după alta, erau înşfăcate şi aruncate în apa adâncă. După ce ieşeau la suprafaţă, înotau – fireşte, destul de prost – şi se îndreptau behăind spre mal.

În drumul lor spre mal erau aşteptate de oameni în luntre, care afundau cu lopeţile pe acelea pe care puteau să le ajungă; altele erau mânate iarăşi de la uscat pe pod. Culoarea apei arăta cât de necesară era baia pentru turmă.

Când familiile, adică mieii şi mamele lor, au fost iarăşi împreună pe câmpie şi-şi scuturau blana de pe care curgea apa, se auzea un behăit vesel; era însă prea devreme, căci din nou, toată turma a fost mânată pe pod şi fiecare oaie a trebuit să fie încă odată afundată în apă. Era o zi grea pentru bietele oi; mieii n-ar fi visat niciodată aşa ceva. Ele au ieşit toate la uscat ca nişte făpturi al căror necaz părea mai mare decât puterea lor de răbdare şi care nu mai ştiau ce să înţeleagă despre un astfel de lucru.

Păstorul rămăsese aproape rece; scăldatul oilor i se părea o glumă; şi totuşi, am luat seama că era cruţător faţă de oi, ba chiar se purta cu oarecare gingăşie: pe miei a căror lână era mai puţin murdară ca a oilor, nu i-a aruncat a doua oară în apă. În acea împrejurare, el nu-şi ducea turma la păşune verde sau la izvor răcoros, dar, ca un păstor bun, lucra tot aşa de binevoitor ca atunci când îşi ducea mieii în braţe sau mâna turma în staul pentru noapte.

Scăldatul oilor mi-a fost o pildă a necazului curaţilor, prin care trebuie să treacă cei credincioşi. Şi noi am simţit, uneori, cum am fost mânaţi de la spate, cum am fost împinşi şi am auzit lătratul unor câini mult mai răi decât al acelor câini ciobăneşti. Am fost aruncaţi într-o mare de suferinţă şi abia am mai putut să ţinem capul deasupra. După aceea au venit şi alte necazuri, care ne băgau la fund şi ne ţineau acolo, aşa încât ne scufundam în adânc şi talazurile treceau peste noi.

Cât este de greu să ieşi la mal când grijile te trag la fund, cum trage blana udă pe bietele oi! Şi când, cu osteneală şi anevoie, am ieşit din necaz şi credeam că putem să răsuflăm şi să ne bucurăm că am scăpat, am văzut adeseori, spre groaza noastră, că suferinţa începe iarăşi de la capăt, că trebuie să trecem încă odată prin valuri. Am fi pierdut, de bună seamă, curajul, dacă nu am fi ştiut că Bunul Păstor nu pune asupra noastră încercări fără trebuinţă şi că El ştie bine de ce avem nevoie.

Noi nu suntem ca oile care nu ştiu la ce este bun necazul; de aceea nici nu ne vom răzvrăti împotriva mâinii care rânduieşte încercarea. Recunoaştem înclinarea spre rău a fiinţei noastre şi câtă nevoie este de pedepse de îndreptare, ca să fie îndepărtată de la noi tendinţa aceasta. De aceea ne vom bucura în necazuri şi ne vom ruga ca ele să ne fie spre bine. Şi după ce am ajuns la mal, o, de am lepăda acolo mândria noastră, dragostea de lume, trândăvia noastră şi toate obiceiurile noastre rele, pentru ca, prin harul Duhului Sfânt, să fim curaţi ca o turmă de oi de curând spălată!

Copil al lui Dumnezeu, dacă tu cauţi să ieşi din adâncul necazului, nu te uita la suferinţele de acum, ci uită-te mai bine la binecuvântările pe care le aduc ele! Necazul aduce răbdare; răbdarea, experienţă (biruinţă în încercări); experienţa aduce nădejde; nădejdea însă nu înşeală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inima noastră prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.

Charles Haddon Spurgeon

5 comentarii »

  1. Dumnezeu știe de cite ori este nevoie de ȘLEFUIRE prin necaz spre o modelare a caracterului nostru spre asemănare cu cel a lui Hristos. Slavă Domnului că ne iubește și ca ne dorește ce este mai bun chiar dacă pentru mintea omenească este greu de înțeles și mai ales de acceptat.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.