Cercetătorii israelieni au anunţat că au descoperit cea mai lungă peşteră de sare din lume, aflată în apropiere de locul în care, potrivit Bibliei, soţia lui Lot a fost transformată într-un stâlp de sare.

Pestera Malham din Muntele Sodoma, aflat pe ţărmul Mării Moarte a fost cartografiata partial in anii 1980, insa aceasta nu fusese cercetata in totalitate. Labirintul cu lungimea de 10 kilometri de pasaje şi camere subterane a fost acum cartografiat timp de doi ani de experţi din nouă ţări, cu ajutorul unor masuratori moderne, facute cu laser.

Peştera a doborât astfel recordul deţinut timp de 13 ani de Peştera Celor Trei Nuduri, o galerie de sare din Iran cu lungimea de 6.850 de metri.

Pestera este plina de stalactite si stalagmite din sare. In apropiere se afla si un stalp de sare, care este legat de legenda biblica a sotiei lui Lot, care ar fi fost transformata in sare pentru ca a privit inapoit spre orasul „blestemat” Sodoma.

Potrivit Vechiului Testament, orasele antice Sodoma si Gomora au fost distruse de o ploaie de foc, ca pedeapsa divina pentru pacatele oamenilor care traiau acolo. Doar Lot si familia lui au fost crutati si li s-a permit sa fuga pentru a-si salva viata.

Sotia nu l-a ascultat insa, s-a oprit din drum si a privit inapoit spre orasul distrus de mania lui Dumnezeu. Imediat, a fost transformata intr-un stalp de sare.

Trebuie mentionat ca Muntele Sodom, care se afla desupra pesterii recent cartografiate, este el insusit format complet din sare, iar in apropiere se afla unui stalp de sare impresionant, numit de altfel „sotia lui Lot”.

Un alt detaliu inedit este ca pestera Malham este una extrem de recenta, avand o vechime de doar 7.000 de ani. Astfel, ea se numara printre cele mai „tinere” pesteri din lume.

Modelată de şuvoaiele de ape pluviale care îi dizolvă suprafeţele, Peştera Malham va deveni tot mai lungă de-a lungul timpului, au adăugat ei.

În timpul unei pauze de masă în peştera Malham, a dezvăluit profesorul universitar Boaz Langford, exploratorii au simţit că pastele pe care le mâncau în acel moment nu erau suficient condimentate.

„Aşadar, am rupt pur şi simplu o bucată de sare din stâncile de acolo şi am folosit-o”, a spus cercetătorul israelian.

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.